Verkeerd verbonden
     

START
Omhoog
Allemaal buitenbeentjes
Pijn!
Fataal moment
Verkeerd verbonden
Verbroken schakels
Julia's zus
Lotgenoten

 

Verkeerd verbonden

 

Zonder moderne apparaten, zoals computers en mobieltjes, is het leven bijna niet meer voor te stellen. Toch is het nog maar twintig jaar geleden, dat de eerste homecomputers hun intrede deden in de Nederlandse gezinnen. Van e-mail en internet was toen nog geen sprake, laat staan van sites als Hyves en Facebook.

 

Ook door de uitvinding van het mobieltje is de wereld veranderd. Eigenlijk heeft Janwillem een hekel aan die dingen. Regelmatig gebeurt het dat een klant in de winkel waar hij werkt wordt opgebeld. Ongewild heeft hij daardoor al heel wat gesprekken gehoord, over boodschappen die gedaan moeten worden, over 'Waar ben jij, ik ben bij de boekhandel', of zelfs complete medische verhandelingen.

 

Mobieltjes zijn wat Janwillem betreft prima, maar gebruik ze alleen als het echt nodig is. Aanleiding voor het schrijven van dit boek was het feit dat zijn dochter Iris het als jong meisje presteerde regelmatig midden in de nacht met de vaste telefoon naar het mobieltje van een vriendin te bellen. Het gevolg was een telefoonrekening van meer dan 500 gulden en jullie hoeven niet te vragen wie die moest betalen...

 

Regelmatig lees of hoor je verhalen over kinderen die via de computer contact leggen met verkeerde mensen. Vaak zijn het mannen, die net doen alsof ze jongens zijn van dezelfde leeftijd als de meisjes waarmee ze zitten te chatten.

 

In Verkeerd verbonden heeft de schrijver er bewust voor gekozen, dat Mieke niet in contact kwam met zo'n smeerlap. Zij heeft geluk, dat Guido een fatsoenlijke jongen blijkt te zijn, maar het wordt wel duidelijk dat het verhaal heel anders had af kunnen lopen. Janwillem ziet dit boek dan ook als een waarschuwing tegen stommiteiten.

Janwillem is begonnen met het schrijven van ‘probleemboeken’, omdat hij ook wel eens iets anders wilde schrijven dan avonturen van en voor kinderen. De boeken in deze serie staan allemaal op zichzelf. Je kunt ze dus onafhankelijk van elkaar lezen.

 

 Er zijn, behalve het feit dat ze allemaal op het (verzonnen) Calvijn College in Zwollen spelen, nog meer overeenkomsten. Het gaat allemaal over gewone kinderen, die iets meemaken, dat grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven. Vaak herkennen de lezers de situatie, omdat ze van dichtbij of van een afstandje iets dergelijks hebben meegemaakt. De schrijver hoopt, dat zijn 'probleemboeken' de lezers helpen bij het oplossen van hun eigen problemen. Janwillem is blij, dat hij het talent, dat hij als schrijver van God heeft gekregen, ook op deze manier mag gebruiken.

 

Verkeerd verbonden Als het internet, de chatbox en je mobieltje in je leven de belangrijkste plaats innemen, liggen er grote gevaren op de loer.
Daar komt Mieke de Koning al snel achter, als ze voor haar verjaardag een mobieltje krijgt en - tegen het verbod van haar ouders in - op het internet stiekem contact heeft met iemand die beweert dat hij Guido heet.

Mieke maakt Guido van alles wijs en raakt steeds meer verstrikt in een web van leugens en diefstal. Toch raakt ze helemaal in de ban van haar 'internetvriend' en ze heeft nog maar één wens: Ze wil Guido ontmoeten!

Een conflict met haar ouders blijft niet uit en dan lijkt Mieke het spoor helemaal bijster te raken.

AVI

NUR 284/285

Brus

Vanaf 12 jaar

ISBN 90 5982 061 1

Illustrator: n.v.t.
Omslag: Rob Wesselink

 

Bijgewerkt 18-aug-2010    START | Omhoog