|
Verkeerd verbonden
Zonder moderne apparaten, zoals computers en mobieltjes, is het leven bijna niet meer voor te stellen. Toch is het nog maar twintig jaar geleden, dat de eerste homecomputers hun intrede deden in de Nederlandse gezinnen. Van e-mail en internet was toen nog geen sprake, laat staan van sites als Hyves en Facebook.
Ook door de uitvinding van het mobieltje is de wereld veranderd. Eigenlijk heeft Janwillem een hekel aan die dingen. Regelmatig gebeurt het dat een klant in de winkel waar hij werkt wordt opgebeld. Ongewild heeft hij daardoor al heel wat gesprekken gehoord, over boodschappen die gedaan moeten worden, over 'Waar ben jij, ik ben bij de boekhandel', of zelfs complete medische verhandelingen.
Mobieltjes zijn wat Janwillem betreft prima, maar gebruik ze alleen als het echt nodig is. Aanleiding voor het schrijven van dit boek was het feit dat zijn dochter Iris het als jong meisje presteerde regelmatig midden in de nacht met de vaste telefoon naar het mobieltje van een vriendin te bellen. Het gevolg was een telefoonrekening van meer dan 500 gulden en jullie hoeven niet te vragen wie die moest betalen...
Regelmatig lees of hoor je verhalen over kinderen die via de computer contact leggen met verkeerde mensen. Vaak zijn het mannen, die net doen alsof ze jongens zijn van dezelfde leeftijd als de meisjes waarmee ze zitten te chatten.
In Verkeerd verbonden heeft de schrijver er
bewust voor gekozen, dat Mieke niet in contact kwam met zo'n
smeerlap. Zij heeft geluk, dat Guido een fatsoenlijke jongen
blijkt te zijn, maar het wordt wel duidelijk dat het verhaal
heel anders had af kunnen lopen. Janwillem ziet dit boek dan ook
als een waarschuwing tegen stommiteiten. Janwillem is begonnen met het schrijven van ‘probleemboeken’, omdat hij ook wel eens iets anders wilde schrijven dan avonturen van en voor kinderen. De boeken in deze serie staan allemaal op zichzelf. Je kunt ze dus onafhankelijk van elkaar lezen.
Er zijn, behalve het feit dat ze allemaal op het (verzonnen) Calvijn College in Zwollen spelen, nog meer overeenkomsten. Het gaat allemaal over gewone kinderen, die iets meemaken, dat grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven. Vaak herkennen de lezers de situatie, omdat ze van dichtbij of van een afstandje iets dergelijks hebben meegemaakt. De schrijver hoopt, dat zijn 'probleemboeken' de lezers helpen bij het oplossen van hun eigen problemen. Janwillem is blij, dat hij het talent, dat hij als schrijver van God heeft gekregen, ook op deze manier mag gebruiken.
|