Fataal moment
     

START
Omhoog
Allemaal buitenbeentjes
Pijn!
Fataal moment
Verkeerd verbonden
Verbroken schakels
Julia's zus
Lotgenoten

 

Fataal moment

 

Regelmatig kun je in de krant lezen, dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, waarvan de chauffeur hen bij het afslaan over het hoofd heeft gezien. Vaak zijn de gevolgen verschrikkelijk. Aanleiding voor het schrijven van 'Fataal moment' was het feit, dat een vriendje van één van Janwillems neefjes op deze manier is omgekomen.

 

Voor Reinier in het boek loopt het beter af, al is het natuurlijk voor hem ook niet gemakkelijk. Je moet er niet aan denken dat je een been moet missen, zeker niet als je nog maar een kind bent.

 

Het schrijven van dit boek was voor Janwillem niet heel eenvoudig. Hij is geen dokter en heeft weinig verstand van zaken als het amputeren van een been en de revalidatie die na zo'n ingrijpende gebeurtenis volgt. Om het verhaal geloofwaardig te maken en ervoor te zorgen dat alles klopt, heeft hij heel wat voorstudie gemaakt. Wat het voor hem extra lastig maakte, was het feit dat hij eigenlijk een gruwelijke hekel heeft aan dokters en ziekenhuizen. Sinds hij als kind een oogoperatie met te weinig verdoving heeft gehad, moet hij weinig meer hebben van de mannen in witte jassen.

 

Gelukkig weet hij, dankzij de reacties van lezers, dat hij geslaagd is in zijn poging een mooi, boeiend boek over over beenamputatie en de gevolgen daarvan te schrijven.

Janwillem is begonnen met het schrijven van ‘probleemboeken’, omdat hij ook wel eens iets anders wilde schrijven dan avonturen van en voor kinderen. De boeken in deze serie staan allemaal op zichzelf. Je kunt ze dus onafhankelijk van elkaar lezen.

 

 Er zijn, behalve het feit dat ze allemaal op het (verzonnen) Calvijn College in Zwollen spelen, nog meer overeenkomsten. Het gaat allemaal over gewone kinderen, die iets meemaken, dat grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven. Vaak herkennen de lezers de situatie, omdat ze van dichtbij of van een afstandje iets dergelijks hebben meegemaakt. De schrijver hoopt, dat zijn 'probleemboeken' de lezers helpen bij het oplossen van hun eigen problemen. Janwillem is blij, dat hij het talent, dat hij als schrijver van God heeft gekregen, ook op deze manier mag gebruiken.

 

Fataal moment In klas 3a en 3b van het Calvijn College weten alle leerlingen dat Reinier van der Valk een fantastisch goede basketballer is en Bart de Vries is zijn grootste fan.
Bart, die zelf een hekel aan sport heeft, is maar wat trots op de prestaties van zijn lange vriend en dat mag iedereen weten.
Als Reinier met de leerlingen van 5 en 6 VWO mee mag doen met een schooltoernooi aarzelt hij.
Bart weet hem echter over te halen en dan zet Reinier zich volledig in voor de eer van de school.
Op een dag fietsen de jongens na de training naar huis, maar daar zal Reinier voorlopig niet aankomen.
Hij rijdt onder een vrachtwagen en in het ziekenhuis kan men niets anders doen dan zijn linkerbeen amputeren...
AVI

NUR 284/285

Brus

Vanaf 12 jaar

ISBN 90 5982 037 8

Illustrator: n.v.t.
Omslag: Rob Wesselink

 

Bijgewerkt 18-aug-2010    START | Omhoog