|
Pijn!
Aanleiding voor het schrijven van dit verhaal was het feit, dat Janwillem hoorde dat er op de school, waarop hij als kind had gezeten, een vertrouwenspersoon was aangesteld in verband met kindermishandeling. Je kunt je bijna niet voorstellen, dat er christelijke ouders zijn die hun kinderen slaan of op een andere manier mishandelen. Helaas is de werkelijkheid anders. De duivel grijpt elke kans die hij heeft om mensen bij God vandaan te trekken. Annika is niet in staat alleen haar problemen op te lossen. Gelukkig zijn er mensen die haar daarbij helpen. Aan het einde van het boek wordt niet duidelijk, of het tussen Annika en haar vader weer helemaal goed komt.
De schrijver heeft daar bewust voor gekozen. In het geval van kindermishandeling duurt het vaak jaren, voordat de geschonden verhoudingen hersteld zijn. Helaas komt het ook voor, dat er zoveel kapot is gemaakt, dat het nooit meer goed komt tussen dader en slachtoffer. Janwillem probeert met dit boek duidelijk te maken, dat je, in welke situatie dan ook, hulp moet zoeken voor het te laat is.
Janwillem is begonnen met het schrijven van ‘probleemboeken’, omdat hij ook wel eens iets anders wilde schrijven dan avonturen van en voor kinderen. De boeken in deze serie staan allemaal op zichzelf. Je kunt ze dus onafhankelijk van elkaar lezen.
Er zijn, behalve het feit dat ze allemaal op het (verzonnen) Calvijn College in Zwollen spelen, nog meer overeenkomsten. Het gaat allemaal over gewone kinderen, die iets meemaken, dat grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven. Vaak herkennen de lezers de situatie, omdat ze van dichtbij of van een afstandje iets dergelijks hebben meegemaakt. De schrijver hoopt, dat zijn 'probleemboeken' de lezers helpen bij het oplossen van hun eigen problemen. Janwillem is blij, dat hij het talent, dat hij als schrijver van God heeft gekregen, ook op deze manier mag gebruiken.
|