Allemaal buitenbeentjes
     

START
Omhoog
Allemaal buitenbeentjes
Pijn!
Fataal moment
Verkeerd verbonden
Verbroken schakels
Julia's zus
Lotgenoten

 

Allemaal buitenbeentjes

 

Zoals de titel van deze verhalenbundel al zegt, gaat dit boek over buitenbeentjes. Kinderen die anders zijn dan andere kinderen, doordat ze een speciaal talent hebben gekregen of doordat hun gedrag afwijkt van wat de mensen 'normaal' vinden.

 

In de beleving van Janwillem is iedereen een buitenbeentje, omdat geen mens gelijk is aan een ander. Iedereen heeft van God zijn eigen gaven gekregen. Soms is het best lastig om die gaven goed te gebruiken. Henriëtte kan bijvoorbeeld heel goed tennissen, maar het feit dat veel belangrijke wedstrijden op zondag worden gespeeld, maakt het voor haar lastig om haar talent optimaal te gebruiken. Maar dankzij het feit dat ze weigert op zondag te spelen, laat ze uiteindelijk toch zien wat er werkelijk belangrijk is in dit leven.

 

De verhalen voor deze bundel heeft Janwillem allemaal geschreven voor Kerkopbouw, het kerkblad van de kerk in Hoogeveen waar hij lid van is. Behalve het feit dat ze allemaal over buitenbeentjes gaan, hebben de verhalen nog een overeenkomst. Ze spelen allemaal op het (verzonnen) Calvijn College in Zwolle. Net als alle andere 'probleemboeken' die je onder het kopje problemen kunt vinden.

 

Janwillem is begonnen met het schrijven van deze boeken, omdat hij ook wel eens iets anders wilde schrijven dan avonturen van en voor kinderen. De boeken in deze serie staan allemaal op zichzelf. Je kunt ze dus onafhankelijk van elkaar lezen.

 

Er zijn, behalve het feit dat ze op het Calvijn College spelen, nog meer overeenkomsten. Het gaat allemaal over gewone kinderen, die iets meemaken, dat grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven. Vaak herkennen de lezers de situatie, omdat ze van dichtbij of van een afstandje iets dergelijks hebben meegemaakt. De schrijver hoopt, dat zijn 'probleemboeken' de lezers helpen bij het oplossen van hun eigen problemen. Janwillem is blij, dat hij het talent, dat hij als schrijver van God heeft gekregen, ook op deze manier mag gebruiken.

 

Allemaal buitenbeentjes Als de directeur van het Johannes Calvijn College zijn leerlingen aan het eind van het schooljaar toespreekt, voelen de leerlingen van klas 1b zich niet op hun gemak.
Op dat moment worden ze herinnerd aan een pijnlijke gebeurtenis, waar één van hun klasgenoten - mede door hun schuld - het slachtoffer van werd.
Jona van Zuylekom was misschien wel een buitenbeentje, maar dat gaf hun niet het recht om hem volledig buiten te sluiten.

En zo zijn er meer op deze school: leerlingen met bijzondere gaven; leerlingen die verslaafd zijn; leerlingen die eenzaam zijn en schreeuwen om aandacht, maar die niet krijgen.

AVI

Nugi 221/222

Brus

Vanaf 11 jaar

ISBN 90 5982 007 6

Illustrator: Adrie Burghout
Omslag: Adrie Burghout

In 'Allemaal buitenbeentjes' vertelt Janwillem Blijdorp hun verhaal en laat hij zien dat die buitenbeentjes er ook bij horen.

Bijgewerkt 18-aug-2010    START | Omhoog