Leven
   

START
Boeken
Leven
Nieuws
Werk
Zoeken

 

Over mijzelf...

Persoonlijke informatiefoto Janwillem Blijdorp

Naam: Janwillem Blijdorp - E-mail: C a J a B l ij d o r p (at) h o m e . n l
Jan Naardingweg 52 - 7914 PN  Noordscheschut - Telefoon 0528 220295

Waar bent u geboren :

Op 29 juli 1957 te Hoogeveen;
ik ben getrouwd met Carola (liefste vrouw van de wereld)
en heb 2 dochters: Catharina (29-11-'84) en Iris (23-1-'88).

Catharien is in 2007 getrouwd met Peter van der Velde. Op 6 september 2008 kregen ze een prachtige zoon: Thijs. Vanaf dat moment is Janwillem niet alleen een trotse vader, maar ook een trotse opa.

Overige informatie

Vertel 's iets over uw jeugd :

Ik ben de zesde uit een gezin met acht kinderen; ik heb twee broers en vijf zussen. Hoewel het thuis geen vetpot was, hadden we het samen wel heel gezellig. Ons thuis was ook altijd een 'open' huis, heel regelmatig kwamen vrienden en vriendinnen van mijn broers en zussen en van mij over de vloer.

Kantoorboekhandel Binnert Overdiep

Op school was ik niet echt een hoogvlieger. 
Na zonder problemen de MAVO in Meppel te hebben doorlopen, ging in naar de HAVO in Groningen. Dit werd een regelrechte ramp. Ik voelde me op de grote scholengemeenschap absoluut niet thuis en bleef dan ook prompt zitten.

Ik besloot de schoolbanken voor gezien te houden en solliciteerde bij een boekhandel in Hoogeveen. Omdat ik het werk erg leuk vond, besloot ik mijn vakdiploma's te halen.
Vanaf 1974 werk ik in een boekhandel,
en nu bij Binnert Overdiep in Heerenveen als winkelchef.

Misschien ben ik wel een beetje een laatbloeier, ik begon lezen pas leuk te vinden toen ik op de MAVO zat en met het schrijven van boeken startte ik nog veel later. Voor die tijd had ik het veel te druk met andere dingen. Ik had als kind al een ruime fantasie en verzon (vooral 's avonds in bed) hele avonturen, waarin ik zelf uiteraard de hoofdrol speelde. Later schreef ik versjes en gedichten voor allerlei gelegenheden, maar dat stelde niet al teveel voor.

Tijdens mijn schooltijd kreeg ik twee goede vrienden, Wim Wilts en Wiechert Eschbach. Toen we wat ouder werden, gingen we ook regelmatig gezamenlijk op vakantie.
Belevenissen met deze twee vrienden vormden de basis voor de serie De drie avonturiers.

Wat waren vroeger uw lievelingsboeken ?

Bij ons thuis -en ook bij mij- was Piet Prins vroeger de favoriete schrijver. Wat hebben we in spanning gezeten bij het (voor)lezen van de avonturen van Snuf de hond, De vier vrienden en Wambo. Later kwamen daar ook andere schrijvers bij, zoals Johan Hidding, Penning en S.M. van der GaliŽn.
Meer dan de helft van de boeken die ik nu lees, zijn jeugdboeken. Naast christelijke auteurs, zoals Henk Koesveld, C.S. Lewis, Frans van Houwelingen en Bert Wiersema, heb ik ook (bijna) alles van Guus Kuyer, Thea Beckman, Evert Hartman, Anke de Vries en Carry Slee gelezen.

Een echt favoriete jeugdboekenschrijver heb ik niet. Als ik boeken voor volwassenen lees zijn dat bijna altijd thrillers. Zelf hoop ik ooit nog eens een spannende, christelijke thriller te schrijven. Daarnaast vind ik de boeken van Godfried Bomans erg goed. Af en toe lees ik wel eens literatuur; boeken zoals De Aanslag van Harry MŁlisch en De Tweeling van Tessa de Loo vind ik echte aanraders voor jeugd die voor school literatuur moet lezen.

Welke boeken zou iedereen gelezen moeten hebben, volgens u?

Het enige boek dat volgens mij echt iedereen gelezen moet hebben, is de Bijbel. Daarbij valt al het andere in het niet. Zelf heb ik drie boeken geschreven, die in de tijd van de Bijbel spelen. Ik vind dit zelf mijn mooiste jeugdboeken.

Welke boeken hebt u geschreven ? Bij welke uitgeverij? Vanaf wanneer ?

logo Uitgeverij de BanierIk ben zo rond 1990 begonnen met schrijven, meestal voor jeugd vanaf een jaar of twaalf. Mijn eerste boeken dragen een sterk persoonlijk karakter. Koos Stad uit de serie: De drie avonturiers is de held die ik graag had willen zijn.
Het eerste deel van deze serie verscheen in 1993 bij Uitgeverij De Banier in Utrecht.

De totale serie bestaat uit zeven delen:

 1. Kampeerders in de knel (herdrukt)
 2. Wind in de zeilen (herdrukt)
 3. Terreur aan de Moezel (herdrukt)
 4. Kunstroof in Parijs (herdrukt)
 5. De ongrijpbare slavenhaler
 6. Duistere praktijken in Zuid-Afrika
 7. De wraak van de bendeleider

Al vanaf het begin heb ik geprobeerd sociale of politieke problemen uit het verleden of het heden in mijn boeken te verwerken. Daarnaast probeer ik zo te schrijven, dat de lezers het idee krijgen, dat de avonturen wel eens echt gebeurd zouden kunnen zijn. De locaties in de boeken bestaan ook allemaal echt.

Behalve de genoemde boeken zijn er bij De Banier ook nog 4 boeken zonder serieverband verschenen:

 • Het geheim van de verborgen grot
  Een raamvertelling die speelt in het heden maar vertelt over het Franse verleden in de tijd van de Hugenoten en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
   
 • Kaping onder de zeespiegel
  Een boekje voor wat jongere kinderen vanaf een jaar of tien, waarin terroristen de 'Shuttle' in de kanaaltunnel gijzelen.
   
 • Jakin, een verhaal uit de tijd van Mozes
  Bij de tweede druk werd de titel van dit boek veranderd in
  De bevrijding van Jakin en Nakoma

  In dit boek beleeft de lezer de 10 plagen door de ogen van een kind uit die tijd.logo Uitgeverij / Boekhandel gebroeders Koster
   
 • Verzin iets beters!
  Een spannend verhaal over twee kinderen die samen een werkstuk moeten maken over dierproeven.

Bij uitgeverij Koster in Barneveld zijn twee boeken met een Bijbels thema uitgegeven:

 • De lange weg. Een verhaal uit het oude IsraŽl
  Dit boek speelt zich af tijdens de val van Jeruzalem en de Babylonische ballingschap.
 • De wedloop. Een zoektocht in het voetspoor van Paulus
  Een jonge Germaanse slaaf gaat op bevel van zijn meester op zoek naar Paulus, maar vindt uiteindelijk God.

Omdat ik na zeven delen vond, dat de drie hoofdpersonen uit de serie "De drie avonturiers", die in elk boek weer een stukje ouder waren geworden, de serie eigenlijk een beetje waren ontgroeid, ben ik daarmee gestopt en begonnen met de serie Teamdossier.

In deze serie zijn inmiddels verschenen:

 1. De jacht op de wreker
 2. De gestoorde geleerde
 3. De man met de januskop
 4. De gevaarlijke wonderdokter
 5. Vrijheidsstrijders in actie
 6. Konvooi in gevaar
 7. De vermiste hulpverlener
 8. Bomalarm in Europoort
 9. Vondst uit het verleden
 10. Sabotage rond het Wad
 11. Kroonjuwelen en dode raven

Hoofdpersonen in deze serie zijn de journalist Remco Jongeneel en de fotografe Marieke Wielinga.
Ze werken bij het Christelijk Dagblad en beleven allerlei avonturen, waarbij ook het tweelingbroertje en -zusje van Remco een rol spelen.

Bij Koster is ook nog een boek zonder serieverband verschenen:

 • Raadsels rond een kluizenaar
  Vier kinderen ontmoeten in dit boek op de Veluwe een oude man, die tijdens de politionele acties in IndiŽ heeft gevochten, maar de gebeurtenissen uit die tijd niet goed heeft verwerkt.

logo Uitgeverij MesTussen de bedrijven door heb ik ook nog een verhalenbundel geschreven, die onder de titel Allemaal buitenbeentjes is verschenen bij Uitgeverij Mes in Capelle aan de IJssel.
In deze verhalen, die allemaal op dezelfde school spelen,
staan kinderen centraal die net even anders zijn dan de rest; buitenbeentjes dus.

Ook bij Mes verscheen een 'probleemboek': Pijn!
Dit boek gaat over een meisje dat door haar vader wordt mishandeld.

Najaar 2004 is bij uitgeverij Mes het boek Fataal moment verschenen.
Dit gaat over een jongen, die gek is op basketbal, maar die een ernstig auto-ongeluk krijgt.
Verder Verkeerd verbonden, een boek over het verkeerd gebruik van Internet en
Verbroken schakels, een boek over twee kinderen waarvan de ouders gaan scheiden.

Verder is er ook een spannend boekje verschenen voor jonge kinderen: Game over.
Dit boek gaat over twee jongens, die op de computer verboden spelletjes doen en er dan zelf in het echt met geweld worden geconfronteerd.

Behalve jeugdboeken heb ik ook nog vier romans geschreven, die bij De Banier in Utrecht zijn uitgegeven:

 • Vlucht in veilige handen
 • Spelen met vuur
 • Als opgejaagd wild
 • Doodlopende weg

Ik schrijf het liefst voor jeugd vanaf twaalf jaar. Ik heb wel eens geprobeerd voor jongere kinderen te schrijven, maar dat vind ik alles behalve gemakkelijk. De problemen die ik aan wil snijden, zijn vaak ook te moeilijk voor jongere kinderen en ik kan ook niet goed inschatten hoe groot de woordenschat is van een kind van bijvoorbeeld een jaar of acht.

Hebt u zelf kinderen?
Brengen zij u op een idee te gaan schrijven  door de dingen die zij doen of zelf meemaken?


Mijn eigen kinderen zijn voor mij niet echt een inspiratiebron. Wel laat ik ze, als ze dat willen, mijn manuscripten lezen, voordat ik ze opstuur. Ook mijn vrouw en mijn oudste zus gaan mijn verhalen altijd eerst met het rode potlood bij langs, voordat ik ze naar de uitgever opstuur. Op die manier worden er heel wat 'stijlbloempjes' en tikfouten voorkomen.AquariumWat vindt u nog meer leuk (behalve schrijven), wat zijn uw hobby's ?

 Tijd voor andere hobby's dan lezen en schrijven heb ik nauwelijks.

Wel heb ik een aquarium, waaraan we als het goed gaat veel plezier beleven. Helaas hebben we nogal eens last van algen en gaan er regelmatig vissen dood.

Daarnaast heb ik la jaren de vreemde gewoonte met kerst een kerk te bouwen van Bambino. Bambino lijkt op Lego en je kunt er prachtige bouwwerken van maken. Anderen halen rond de jaarwisseling een kerstboom in huis, bij ons staat er een verlichte kerk in de kamer.

Verlichte kerk van bambinostenen

Waarom schrijft u ?

Ik schrijf niet om de kinderen wat mee te geven, maar probeer dat wel. Daarbij bedoel ik niet alleen het christelijke aspect, maar uit bijna al mijn boeken valt wel iets te leren. Over andere volken en culturen, over maatschappelijke problemen, zoals vreemdelingenhaat, discriminatie, het drugsprobleem, politiek enzovoort. Ik hoop dat dat mij onderscheidt van jeugdboekenschrijvers die een avontuur vertellen om het avontuur. Vaak probeer ik daarbij ook in te spelen op de actualiteit.

Waar of wanneer krijgt u ideeŽn voor een boek ?

Idee�n voor nieuwe boeken krijg ik op de gekste momenten: onder de douche, bij het lezen van de krant, onderweg van of naar mijn werk, 's avonds in bed, maar ook wel eens in de kerk, door een opmerking van een dominee in een preek. Dat laatste kan lastig zijn, want als je eenmaal een idee hebt, laat dat je maar moeilijk meer los.

Waar schrijft u het liefst ? Laptop

Meestal schrijf mijn boeken gewoon in de huiskamer op een laptop. Het maakt me niet uit of er dan om me heen gepraat wordt of er een cd wordt gedraaid.
Als ik schrijf ben ik helemaal van de wereld en moet mijn vrouw soms drie keer iets zeggen voor het tot me doordringt.

Vindt u het fijn dat een redacteur van de uitgeverij u begeleidt bij het schrijven ?

Op begeleiding van een redacteur zit ik meestal niet echt te wachten. Na meer dan twintig boeken weet ik wel zo ongeveer hoe ik moet schrijven. Voor kritiek sta ik wel open, maar die moet wel goed onderbouwd zijn.

Hebt u tips voor andere schrijvers ?

Tot slot nog een paar belangrijke tips, die ik zelf altijd gebruik bij het schrijven en die ik iedereen, die van plan is ook te gaan schrijven, aan kan raden. Als je van plan bent sprookjes of fantasieverhalen te schrijven, waarin dingen gebeuren die in het echt niet kunnen, gaan sommige van deze tips niet op.

 • Tip 1: Schrijf omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet of voor het geld.
  Anders gaat het teveel op werken lijken en dan wordt het waarschijnlijk nooit wat.
   
 • Tip 2: Bepaal van tevoren wat je doelgroep is.
  Pas je manier van schrijven en de onderwerpen waarover je schrijft daarop aan.
   
 • Tip 3: Schrijf over dingen waar je verstand van hebt.
  Als je dat niet doet, heb je kans dat je de grootst mogelijke onzin loopt te verkondigen.
   
 • Tip 4: Zorg dat de feiten kloppen.
  Laat je boekfiguren alleen die dingen doen, die ze ook in het echt zouden kunnen. Als je een serie schrijft, laat de kinderen dan ook in ieder deel ouder worden, hoe vervelend dat ook is. Dat maakt het verhaal een stuk geloofwaardiger.
   
 • Tip 5: Maak voorstudie.
  Bezoek de plaats waar het boek speelt of lees er over. Vraag zo nodig informatie aan mensen die verstand hebben van het onderwerp waarover je schrijft.
   
 • Tip 6: Verwerk het christen zijn op een natuurlijke manier in het verhaal.
  Leg het er niet duimendik bovenop.
  Dan komt het onecht over en daar prikken de lezers onmiddellijk doorheen.
   
 • Tip 7: Lees zoveel mogelijk boeken van andere schrijvers (ook niet christelijke!).
  Niet om hun schrijfstijl te kopiŽren, maar wel om te kijken hoe hun boeken in elkaar zitten.
  Veel lezen is goed voor de ontwikkeling van je eigen taalgevoel.
   
 • Tip 8: Laat kinderen uit je doelgroep het verhaal lezen, voordat je het naar een uitgever stuurt. Als zij het niets vinden, vindt een uitgever het meestal ook niets
   
 • Tip 9: Blijf jezelf en wordt geen tweede Piet Prins, Van der Hulst, Anne de Vries of ...

Tot slot nog dit, bedenk wel waaraan je begint. Want als je eenmaal het eerste, door jouw geschreven boek in handen hebt, wil je gegarandeerd dat er een tweede, derde, enzovoort volgen. Schrijven kan heel verslavend werken!

Als je meer wilt weten over een bepaald boek, bijvoorbeeld waarom ik het heb geschreven, mag je me altijd bellen of schrijven. Mijn telefoonnummer en adres vind je in bovenstaande informatie...

Veel lees en schrijfplezier!

Janwillem Blijdorp

Bron: http://www.christelijkekinderboeken.nl/schrijvers
(met enkele correcties die door de schrijver zelf zijn doorgegeven)

Bijgewerkt 07-aug-2010    START | Basisschool | Boekhandel | Contact | Interview