Duistere praktijken in Zuid-Afrika
     

START
Omhoog
Kampeerders in de knel
Wind in de zeilen
Terreur aan de Moezel
Kunstroof in Parijs
De ongrijpbare slavenhaler
Duistere praktijken in Zuid-Afrika
De wraak van de bendeleider

 

Duistere praktijken in Zuid-Afrika

 

De Drie Avonturiers - deel 6

 

Dit boek is het zesde deel in de serie De drie avonturiers, maar het is het tweede boek dat Janwillem heeft geschreven. Zelf vindt hij dat je dit ook wel kunt merken. Net als in Kampeerders in de knel beleven de drie vrienden Koos, Johan en Willem twee avonturen, iets wat hij later nooit meer zou laten gebeuren. Eén avontuur per boek is eigenlijk wel genoeg.

 

Janwillem is zelf in 1979, samen met zijn zus Inie, een maand naar Zuid-Afrika geweest, waar ze logeerden bij hun oom en tante. Een vakantie om nooit te vergeten. De oom van Koos, die in het boek oom Jaap genoemd wordt, heette (hij is inmiddels overleden) in werkelijkheid oom Joop en tante Mies heet tante Miep. Janwillems oom had een bouwbedrijf. Alle ervaringen van Koos, Johan en Willem, zoals als het bezoek aan de verschillende bouwprojecten en aan de bouw van de 'kunstwerken' voor de weg in Transkei heeft Janwillem zelf ook meegemaakt. Uiteraard zijn de avonturen die de drie vrienden beleven verzonnen.

 

Ook de fotosafarie naar het Kruger Nationaal Park heeft Janwillem met een touringcar gemaakt. Indrukwekkend om te zien hoe leeuwen, olifanten, giraffen, impala's, buffels en nog veel meer andere dieren in het wild leven. Janwillem heeft het boek geschreven voordat de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft. In het verhaal heeft hij geprobeerd duidelijk te maken dat discriminatie tussen mensen van een verschillende huidskleur nooit goed kan zijn. Tijdens zijn reis ontdekte hij ook, dat het tussen de verschillende Zuid-Afrikaanse stammen, zoals Xhosa's en Zulu's lang niet altijd boterde. De leidinggevende functies bij het bouwbedrijf van zijn oom moesten wel aan blanken worden gegeven, omdat de verschillende stamleden geen bevelen van iemand van een andere stam aan wilden nemen.

 

Op zich is het vanzelfsprekend een goede zaak, dat alle mensen in Zuid-Afrika nu gelijk zijn. Aan de andere kant is het ook zo, dat er van het welvarende land, dat Janwillem in 1979 bezocht, nu weinig meer over is. Overal heerst armoede en veel Afrikaners proberen zich met criminele activiteiten in leven te houden.

Aan de andere kant is het ook zo, dat die welvaart in 1979 vooral voor de blanken gold. Maar zij zorgden er wel voor, dat er werk was voor grote groepen donker Afrikaners. Mensen, die nu vaak geen werk hebben en ver onder het bestaansminimum leven.
Al met al genoeg stof om over door te denken en na te praten.

 

Duistere praktijken in Zuid-Afrika Zuid-Afrika, wie zou daar niet eens naartoe willen gaan?

In dit deel zien Willem, Koos en Johan de kans schoon het koude Nederlandse winterweer te verwisselen voor de Afrikaanse zon.

Eenmaal in Zuid-Afrika ontdekken ze al gauw dat de apartheid weliswaar is afgeschaft, maar dat de rassenhaat nog lang niet uitgeroeid is. Er zijn zelfs mensen die in hun pogingen de regering te dwarsbomen een bouwproject proberen te saboteren...

later, tijdens een safari in de Krüger Wildtuin, blijkt dat blank en zwart wel degelijk kunnen samenwerken als het om geld verdienen gaat.
Alleen is het wel jammer dat ze daarbij over lijken gaan...

AVI 10

Nugi

Brus 80-90

12 jaar en ouder

ISBN 90 336 1478 2

Illustrator: Hans Ellens
Omslag: Wim Smalen

Op verantwoorde wijze schildert de schrijver het leven in de apartheidstijd in Zuid-Afrika.

Duistere praktijken in Zuid-AfrikaOok schrikt hij er niet voor terug om een aantal misstanden aan de kaak te stellen.
Dat er daarnaast in dit boek de nodige spanning zit weten de trouwe lezers van de serie natuurlijk allang!
Rechts: herdruk 2009.

Bijgewerkt 15-aug-2010    START | Omhoog