Noordscheschut
   

Bouwplaat(s) | Oude kaarten | Stripverhaal | Wereldoorlog

START
Omhoog
Avonturen
Bijbeltijd
Hoogeveen
MAF kinderen
Noordscheschut
Problemen
Regenboog
Romans
Spanning
Teamdossier

 

Noordscheschut, dorp als geen ander

Noordscheschut, dorp als geen ander

Uitgave van en voor basisscholen Noordscheschut

In 2005 werd er een werkgroep in het leven geroepen om een boek te maken voor de leerlingen van het basisonderwijs in Noordscheschut.

Eigenlijk is dit boek dus een buitenbeentje in het oeuvre van Janwillem Blijdorp, maar we vonden dat we dit niet onvermeld konden laten.

Het boek was bedoeld om de kinderen iets meer te leren over hun directe woonomgeving.

Deze werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van de drie scholen die het dorp rijk is en iemand van plaatselijk belang.

Deze vier mensen, Hilma Hooijer, Gerda Mager, Gerard van Reenen en Hans Salomons bedachten een opzet voor dit boek, maar zagen geen mogelijkheid het zelf helemaal tot stand te brengen.

In het boek moesten acht hoofdstukken komen van elk vier bladzijden: één bladzijde met een strip, twee bladzijden tekst met foto’s en één bladzijde met verwerkingsopdrachten.

Het hoofd van één van de scholen wist via zijn leerlingen dat Janwillem Blijdorp in Noordscheschut woonde en benaderde hem.

Na wat aarzeling zegde Janwillem zijn medewerking toe.

Best spannend, want tot nu toe had hij alleen verzonnen verhalen geschreven.

Uiteindelijk heeft Janwillem de tekstpagina’s verzorgd en samen met de tekenares Sanne Miltenburg de plotjes voor de strips verzonnen.

AVI

NUR 

Brus

 jaar en ouder

ISBN 90 ???? ??? ?

Illustrator: Sanne Miltenburg
Omslag: Sanne Miltenburg

Het uiteindelijke resultaat is een leuk, toegankelijk en kleurrijk boek geworden, waarin de kinderen op een speelse manier kennismaken met hun dorp.

In de verschillende hoofdstukken komen achtereenvolgens de ontstaansgeschiedenis, het vervoer, de oude panden en hun bewoners, het woonwagenkamp, beroepen en winkels, de scholen, kerken en verenigingen, de Tweede Wereldoorlog en het belangrijkste nieuws rond het dorp aan de orde.

Het grootste gedeelte van de oplage (totaal zo’n 900 stuks) is naar de drie scholen gegaan. Het is de bedoeling dat de leerlingen van groep 5 t/m 8 met het boek werken en het bij het verlaten van de school mee naar huis nemen.
Hierboven een ballonstrip, wat oudere kaarten, 'n bouwplaat en een verhaal. Op de foto’s zie je een paar pagina’s uit het boek en de presentatie ervan in dorpshuis De Cirkel, Noordscheschut.

Bijgewerkt 27-jul-2010    START | Omhoog | Bouwplaat(s) | Oude kaarten | Stripverhaal | Wereldoorlog